10
Mar
Ambasador
Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu
Biszkopt
- 9 jaj
- 25 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
- 9 łyżek ciepłej wody
Masa
- 1 litr mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 5 żółtek
- 5 łyżek mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 szkl. cukru
- 45 dkg. masła
- 2 galaretki
- puszka ananasa
- 10 dkg. rodzynek
- 5 dkg czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- spirytus do smaku
Sposób przygotowania
- Biszkopt : Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
- Masa: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
- Przełożenie placka : Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.
Rady
Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab