10

Mar

Ambasador

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Biszkopt

  • 9 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
  • 9 łyżek ciepłej wody

 Masa

  • 1 litr mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mąki kartoflanej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szkl. cukru
  • 45 dkg. masła
  • 2 galaretki
  • puszka ananasa
  • 10 dkg. rodzynek
  • 5 dkg czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • spirytus do smaku

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt : Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. Masa: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  3. Przełożenie placka : Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.

Rady

Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab