17

Cze

Babka czekoladowo-wiśniowo-rumowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Babka o mocno czekoladowym smaku, z dodatkiem wiśni nasączonych rumem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 20dkg. masła
  • 30dkg. cukru
  • 5 jaj
  • 40dkg. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml. mleka
  • 1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • czekolada gorzka (100g)
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • duży kieliszek rumu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i solą na puszystą masę, ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masła Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao, wymieszać. Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą, wylać ciasto z wiśniami, na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe. Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • mika bukowska

    Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani
    blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab