18

Lut

Babka nadziewana

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Prosta, bardzo szybka w wykonaniu babka kawowa z nadzieniem czekoladowo – orzechowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 dkg masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka wanilii

Nadzienie

  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl . mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 10 dkg.orzechów włoskich siekanych
  • 10 dkg czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Sposób przygotowania

  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól,sodę dokładnie wymieszać. Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, ucierając wbijać kolejno jajka, dodać wanilię. Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi, dokładnie wymieszać.
  2. NADZIENIE: Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia, wlać roztopione, przestudzone masło, wymieszać (powstanie kruszonka). Formę na babkę (najlepiej z kominem) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy, na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170 *C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab