18
Lut
Babka nadziewana
Prosta, bardzo szybka w wykonaniu babka kawowa z nadzieniem czekoladowo – orzechowym.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 dkg masła
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka wanilii
Nadzienie
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1/4 szkl . mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 10 dkg.orzechów włoskich siekanych
- 10 dkg czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 szklanki roztopionego masła
Sposób przygotowania
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól,sodę dokładnie wymieszać. Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, ucierając wbijać kolejno jajka, dodać wanilię. Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi, dokładnie wymieszać.
- NADZIENIE: Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia, wlać roztopione, przestudzone masło, wymieszać (powstanie kruszonka). Formę na babkę (najlepiej z kominem) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy, na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170 *C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab