19

Maj

Biały tort

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste tortowe ciasto kokosowe z dodatkiem dużej ilości ajerkoniaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki (czubate)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 750 ml. śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietany w proszku „Śnieżki „
  • 20 dkg. wiórek kokosowych
  • 3 czekolady białe 100g każda
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Poncz

  • Szklanka przegotowanej, wystudzonej wody
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Podane składniki podzielić na 3 równe części, upiec 3 biszkopty.
  2. WYKONANIE: Białka ubić, dodać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do formy 36-22cm. piec 25-30 minut w temp.170 *C
  3. MASA: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić. Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać. Czekolady połamać rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić, dodać śmietany w proszku, ubić na sztywno. Wsypać wiórka kokosowe. Dodać rozpuszczone i przestudzone czekolady miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, na koniec dodać ajerkoniak, wszystko dokładnie, powoli wymieszać. Wszystkie składniki ponczu wymieszać, nasączyć biszkopty. Nasączone biszkopty przekładać masą, wierzch ciasta posypać wiórkami albo udekorować według uznania. Przed podaniem dodatkowo można polać ajerkoniakiem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab