27
Sie
Biszkopt z borówkami
Lekki, puszysty biszkopt przełożony masą karpatkową z dodatkiem dużej ilości borówek.
Biszkopt
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
Masa
- 200g masła
- op. kremu do karpatki
- 1/2 l mleka
- 3 szkl barówki
- galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody
Do nasączenia
- 1/2 szkl przegotowanej wystudzonej wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
Wierzch ciasta
- 3 szkl borówki
- 2 galaretki jagodowe na 1,5 szkl wody
- Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 24/35cm, piec 30 minut w temp. 175*C
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół, nasączy. - Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć kilka łyżek kremu, do reszty dodać oczyszczone owoce, wyłożyć na biszkopt, na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, wcześniej rozpuszczoną w szkl. wody, przykryć biszkoptem, wierzch posmarować odłożonym kremem.
- Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia, dodać oczyszczone owoce, wymieszać, wyłożyć na ciast.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab