07

Cze

Biszkopt z musem czekoladowym i brzoskwiniami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt przełożony musem z białej czekolady z dodatkiem brzoskwiń i galaretki.

biszkopt-1

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Mus

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 100g białej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT : Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier kryształ i waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka
  2. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać z masą jajeczną
  3. Ciasto wylać do formy , piec około 25 minut w 175 *C . Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół .
  4. MUS : Jaja wyszorować , sparzyć .
  5. Całe jaja plus cukier kryształ i waniliowy ubić na parze , mleko zagotować , gorące wlać cienkim strumykiem do ubitych jaj ( cały czas ubijając na wolnych obrotach )
  6. Czekoladę połamać , dodać do masy jajecznej , mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści
  7. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , wystudzoną dodać do ubitych jaj , całość wstawić do lodówki , uważać żeby mus nie stężał , ma być zimny , ale nie zastygnięty
  8. Śmietanę ubić z cukrem pudrem delikatnie połączyć z zimnym musem , dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie , ponownie wstawić do lodówki . Na jedną część biszkopta wyłożyć tężejący mus , wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
  9. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , lekko tężejące wyłożyć na mus , przykryć drugą częścią biszkopta , odstawić do lodówki najlepiej na noc .
  10. Całość posypać cukrem pudrem

biszkopt-2biszkopt-3biszkopt-4biszkopt-5biszkopt-6

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab