04

Mar

Budyń ryżowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszny domowy budyń ryżowy z galaretką ze świeżych pomarańczy, to moja propozycja na smaczny, zdrowy deser.

obrazek-1

Budyń ryżowy

  • 1/3 szkl ryżu
  • 1szkl wody
  • 3, 3/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl cukru
  • duża szczypta soli
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki

Warstwa pomarańcowa

  • 2 szkl wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szkl wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki

Sposób przygotowania

  1. Ryż zalać szkl wody , gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut
  2. Mleko zmieszać z cukrem , solą i wanilią , dodać do ryżu , gotować co jakiś czas mieszając do lekkiego zgęstnienia i miękkości ryżu , około 10minut
  3. Mąkę zmieszać z zimną wodą , wlać na gotujący się ryż , całość chwilę pogotować , przelać do pucharków
  4. Wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z cukrem , zagotować , przecedzić przez gęste sitko , jeszcze raz zagotować
  5. Mąkę zmieszać z wodą wlać na gotujący się sok , chwile pogotować , lekko przestudzić , wyłożyć na masę ryżową

obrazek-2 obrazek-6 obrazek-5 obrazek-4 obrazek-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab