04
Mar
Budyń ryżowy
Pyszny domowy budyń ryżowy z galaretką ze świeżych pomarańczy, to moja propozycja na smaczny, zdrowy deser.
Budyń ryżowy
- 1/3 szkl ryżu
- 1szkl wody
- 3, 3/4 szkl mleka
- 1/4 szkl cukru
- duża szczypta soli
- nasionka z jednej laski wanilii
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki
Warstwa pomarańcowa
- 2 szkl wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/2 szkl wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 szkl cukru
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki
Sposób przygotowania
- Ryż zalać szkl wody , gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut
- Mleko zmieszać z cukrem , solą i wanilią , dodać do ryżu , gotować co jakiś czas mieszając do lekkiego zgęstnienia i miękkości ryżu , około 10minut
- Mąkę zmieszać z zimną wodą , wlać na gotujący się ryż , całość chwilę pogotować , przelać do pucharków
- Wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z cukrem , zagotować , przecedzić przez gęste sitko , jeszcze raz zagotować
- Mąkę zmieszać z wodą wlać na gotujący się sok , chwile pogotować , lekko przestudzić , wyłożyć na masę ryżową
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab