09

Kwi

Bułeczki drożdżowe – brioszki odrywane z sosem waniliowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszne drożdżowe bułeczki z dżemem pomarańczowym polane sosem waniliowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dkg. cukru
  • 5 dkg. drożdży
  • łyżeczka soli
  • 150ml. mleka
  • 5 jaj
  • 25 dkg. miękkiego masła
  • słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 5 dkg. białej czekolady
  • łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Z drożdży, łyżeczki cukru zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, cukier, sól, jaja wszystko wyrobić ręką około 10 minut, stopniowo dodawać masło, wyrabiać do uzyskania elastycznej masy, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części, nadziewać dżemem, formować kulki i układać jedna przy drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem .Piekarnik rozgrzać do 180 *C, piec około 30 minut.

Sos waniliowy

  1. Czekoladę połamać wlać śmietanę dodać cukier waniliowy wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do połączenia się wszystkich składników, wystudzić i polać bułeczki. SMACZNEGO!!!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Malgo

    przepysznie wygladaja, i ten waniliowy sos , mniam mniam

  • Tak , tak mniam , mniam :)
    Ty najlepiej wiesz :D

  • magda

    a gdzie w opisie mleko? W składnikach jest. Pewnie mam z niego zrobić zaczyn, dobrze myślę ?

    • Bożena Janus

      tak z mleka , lyzki cukru i drozdzy zrobic rozczyn :)
      dziekuje , sprostuje :))

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab