09
Kwi
Bułeczki drożdżowe – brioszki odrywane z sosem waniliowym
90min.
Średni
4 komentarze
Ciasta
Na Słodko
Pyszne drożdżowe bułeczki z dżemem pomarańczowym polane sosem waniliowym
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 10 dkg. cukru
- 5 dkg. drożdży
- łyżeczka soli
- 150ml. mleka
- 5 jaj
- 25 dkg. miękkiego masła
- słoiczek dżemu pomarańczowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 5 dkg. białej czekolady
- łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Z drożdży, łyżeczki cukru zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, cukier, sól, jaja wszystko wyrobić ręką około 10 minut, stopniowo dodawać masło, wyrabiać do uzyskania elastycznej masy, odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części, nadziewać dżemem, formować kulki i układać jedna przy drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem .Piekarnik rozgrzać do 180 *C, piec około 30 minut.
Sos waniliowy
- Czekoladę połamać wlać śmietanę dodać cukier waniliowy wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do połączenia się wszystkich składników, wystudzić i polać bułeczki. SMACZNEGO!!!!!
-
Malgo
-
Bożena Janus
-
magda
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab