08

Kwi

Chałka drożdżowa z masą czekoloadową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane masą czekoladową na bazie czekolady deserowej i słodkiej śmietanki do tego chrupiąca czekoladowa kruszonka, całość nasączona syropem.

IMG_9874

Składniki na ciasto

  • 4,5 szkl maki
  • 50g drożdży
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 4 duże jaja albo 5 mniejszych
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżeczki wanilii

Składniki na masę czekoladową

  • 200g czekolady deserowej
  • 3/4 szkl słodkiej śmietany 30%
  • 1/2 szkl cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wanilii

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl pokrojonej na małe kawałki czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła

Składniki na syrop

  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta: Z letniego mleka, drożdży, łyżki maki i cukru przygotować rozczyn. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, resztę cukru, wanilię, sól, gałkę, skórkę z cytryny, zmiksować, dosypać mąkę, całość wyrobić, wyrabiając dodawać miękkie masło, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować, przykryć folią spożywczą, odstawić na całą noc do lodówki. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować dwa prostokąty, smarować masą czekoladową, zwijać rolady, każdą przekroić wzdłuż, zwinąć w świderki, włożyć do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek o wymiarach 30/12 cm, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte chałki posmarować masłem, posypać kruszonką. Piec około 30 minut w 175 *C . W ciepłych jeszcze chałkach patyczkiem od szaszłyków zrobić dziurki, odczekać 15 minut i nasączyć syropem.
  2. Przygotowanie masy czekoladowej: Cukier, śmietanę, sól podgrzać, aż cukier się rozpuści, gorącym zalać masło i połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia składników, jeśli jest taka potrzeba pogrzać. Czekoladę wystudzić ( powinna dać się dobrze rozsmarować )
  3. Przygotowanie kruszonki: Do masła dodać mąkę, cukier, kakao, zrobić kruszonkę, pod koniec dodać pokrojoną czekoladę.
  4. Przygotowanie syropu: Cukier + wodę zagotować, wystudzić.

IMG_9873 IMG_9866 IMG_9877

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab