22

Maj

Chałka z kruszonką, rodzynkami i skórką cytrynową.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

To moja propozycja na kolację czy śniadanie z kawą, kakao lub szklanką mleka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 15 dkg masła
  • łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • skórka otarta z jednej cytryny

Kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • roztrzepane jajko do posmarowania chałki

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, żółtka, resztę cukru i mąki, sól, wanilię, wyrabiać. Masło roztopić i wystudzić, rodzynki sparzyć, osuszyć na papierowym ręczniku, cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wystudzone masło, rodzynki, skórkę cytrynową dodać do ciasta. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i spleść chałkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  2. KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę. Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem).

Porada

Z ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z trzech wałeczków

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab