14

Lip

Ciastka francuskie z kremem z serka mascarpone

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Chrupiące ciasteczka francuskie z aromatycznym kremem z serka mascarpone i sokiem z cytryny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 jajko
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 4 łyżki na lukier
  • 2 łyżki przegotowanej wody do przygotowania lukru
  • lukier
  • listki mięty
  • kilka plastrów brzoskwini

Sposób przygotowania

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta w całości, drugi pokroić na równe prostokąty, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190 *C piec 15 minut. na złocistobrązowy kolor.
  2. MASA: Do serka dodać 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, wanilię wszystko dokładnie zmiksować, miksując dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Śmietanę ubić, porcjami dodawać do serka, delikatnie wymieszać. Na duży kawałek ciasta wyłożyć krem i gładko rozsmarować, na kremie ułożyć małe kawałki ciasta. Całość schłodzić. Z czterech łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody utrzeć lukier, polać wierzch ciastek udekorować listkami mięty i plastrami brzoskwini.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab