14
Lip
Ciastka francuskie z kremem z serka mascarpone
- 30-45 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciastka Na Słodko
Chrupiące ciasteczka francuskie z aromatycznym kremem z serka mascarpone i sokiem z cytryny
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 1 jajko
- 0,5 kg serka mascarpone
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
- 3/4 szklanki cukru pudru + 4 łyżki na lukier
- 2 łyżki przegotowanej wody do przygotowania lukru
- lukier
- listki mięty
- kilka plastrów brzoskwini
Sposób przygotowania
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta w całości, drugi pokroić na równe prostokąty, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190 *C piec 15 minut. na złocistobrązowy kolor.
- MASA: Do serka dodać 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, wanilię wszystko dokładnie zmiksować, miksując dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Śmietanę ubić, porcjami dodawać do serka, delikatnie wymieszać. Na duży kawałek ciasta wyłożyć krem i gładko rozsmarować, na kremie ułożyć małe kawałki ciasta. Całość schłodzić. Z czterech łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody utrzeć lukier, polać wierzch ciastek udekorować listkami mięty i plastrami brzoskwini.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab