20

Paź

Ciastka z orzechami i kawałkami czekolady

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybkie w wykonaniu bez wałkowania i wycinania, ciasteczka z orzechami, kawałkami czekolady i skórką pomarańczy są smaczne i pachnące, a własnoręcznie zapakowane mogą być fajnym świątecznym upominkiem.

ciasteczka-1

Składniki

  • 2,5 szkl mąki
  • 250g masła lub margaryny
  • 1szkl cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę zmieszać.
  2. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do puszystości, ucierając wbić jajka.
  3. Do utartego masła dodać mąkę z czekoladą i orzechami, skórkę pomarańczy wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, żeby masa stężała.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia robiąc dość duże odległości, delikatnie docisnąć.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciastka, piec 10-15 minut na złoto brązowy kolor.

ciasteczka-5 ciasteczka-4 ciasteczka-3 ciasteczka-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab