20
Paź
Ciastka z orzechami i kawałkami czekolady
Szybkie w wykonaniu bez wałkowania i wycinania, ciasteczka z orzechami, kawałkami czekolady i skórką pomarańczy są smaczne i pachnące, a własnoręcznie zapakowane mogą być fajnym świątecznym upominkiem.
Składniki
- 2,5 szkl mąki
- 250g masła lub margaryny
- 1szkl cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier waniliowy
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g orzechów laskowych
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczy
Sposób przygotowania
- Mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę zmieszać.
- Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do puszystości, ucierając wbić jajka.
- Do utartego masła dodać mąkę z czekoladą i orzechami, skórkę pomarańczy wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, żeby masa stężała.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia robiąc dość duże odległości, delikatnie docisnąć.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciastka, piec 10-15 minut na złoto brązowy kolor.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab