31
Paź
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Puszysty biszkopt z bananami i delikatnym brzoskwiniowym kremem…
Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa
- Puszka brzoskwiń
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 100g rodzynek
Dodatkowo
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 4 banany
- sok z cytryny
- Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szkl. słodkiej herbaty z cytryną
Sposób przygotowania
- Z białek ubić sztywną pianę, porcjami dosypywać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka, chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 175*C.
- Masa: Brzoskwinie (bez syropu) zmiksować blenderem dodać rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
- Biszkopt nasączyć herbatą, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na biszkopcie, zalać masą brzoskwiniową.
- Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody, wystudzić, lekko tężejące wylać na masą brzoskwiniową. Schłodzić.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab