31

Paź

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt z bananami i delikatnym brzoskwiniowym kremem…

ciasto-1

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa

  • Puszka brzoskwiń
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 100g rodzynek

Dodatkowo

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 banany
  • sok z cytryny
  • Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szkl. słodkiej herbaty z cytryną

Sposób przygotowania

  1. Z białek ubić sztywną pianę, porcjami dosypywać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka, chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 175*C.
  2. Masa: Brzoskwinie (bez syropu) zmiksować blenderem dodać rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
  3. Biszkopt nasączyć herbatą, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na biszkopcie, zalać masą brzoskwiniową.
  4. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody, wystudzić, lekko tężejące wylać na masą brzoskwiniową. Schłodzić.

ciasto-2

 

ciasto-3

 

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab