23

Wrz

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto z dodatkiem cukinii robiłam pierwszy raz :) Jest baaaardzo wilgotne, dość szybkie do przygotowania, aromatyczne i smaczne :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 20 dkg startej marchewki
  • 20 dkg startej cukinii
  • 25 dkg roztopionego masła
  • 25 dkg cukru
  • 5 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 22 dkg mąki
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg śmietany 30%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, dodawać małymi porcjami do jajek na przemian z roztopionym i wystudzonym masłem i śmietaną 30%. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać marchewkę a do drugiej cukinię. Przygotować tortownic o średnicy 23 cm, ciasta nakładać małymi porcjami na przemian jedno na drugie zaczynając od środka tortownicy. Piec 65 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab