23
Wrz
Ciasto cukiniowo-marchewkowe
30-45 min
Łatwe
0 Komentarzy
Ciasta
Na Słodko
Ciasto z dodatkiem cukinii robiłam pierwszy raz :) Jest baaaardzo wilgotne, dość szybkie do przygotowania, aromatyczne i smaczne :)
Składniki
- 20 dkg startej marchewki
- 20 dkg startej cukinii
- 25 dkg roztopionego masła
- 25 dkg cukru
- 5 jajek
- 2 cukry waniliowe
- 22 dkg mąki
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 5 dkg orzechów włoskich mielonych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg śmietany 30%
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, dodawać małymi porcjami do jajek na przemian z roztopionym i wystudzonym masłem i śmietaną 30%. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać marchewkę a do drugiej cukinię. Przygotować tortownic o średnicy 23 cm, ciasta nakładać małymi porcjami na przemian jedno na drugie zaczynając od środka tortownicy. Piec 65 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab