24

Paź

Ciasto czekoladowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Czasami warto poszperać w starych przepisach :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 8 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gorzka czekolada (100 g)

Masa

  • 25 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • słoiczek kremu czekoladowego typu nutella
  • czekolada gorzka lub mleczna (100 g)
  • 10 dkg rodzynek
  • kieliszek Amaretto

Poncz

  • 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, do mąki dodać proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej czekoladę, wymieszać, porcjami dodać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 36/22cm. Piec 35 minut w temp. 175 *C.
  2. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części. Składniki ponczu wymieszać, nasączyć biszkopt.
  3. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek, zagotować. Masło dobrze spulchnić mikserem, ucierając dodać wystudzone żółtka, do masy dodać krem czekoladowy, pokrojoną czekoladę i sparzone, osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki, na koniec Amaretto. Przełożyć biszkopt, udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • gin

    Wygląda naprawdę apetycznie :)

    • Bożena Janus

      Cieszę się że Ci się podoba :) Dziękuję :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab