24
Paź
Ciasto czekoladowe
- 60 min
- Łatwe
- 2 komentarze
- Ciasta Na Słodko
Czasami warto poszperać w starych przepisach :)
Składniki
- 8 jaj
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada (100 g)
Masa
- 25 dkg masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- słoiczek kremu czekoladowego typu nutella
- czekolada gorzka lub mleczna (100 g)
- 10 dkg rodzynek
- kieliszek Amaretto
Poncz
- 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1/2 kieliszka spirytusu
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, do mąki dodać proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej czekoladę, wymieszać, porcjami dodać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 36/22cm. Piec 35 minut w temp. 175 *C.
- Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części. Składniki ponczu wymieszać, nasączyć biszkopt.
- Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek, zagotować. Masło dobrze spulchnić mikserem, ucierając dodać wystudzone żółtka, do masy dodać krem czekoladowy, pokrojoną czekoladę i sparzone, osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki, na koniec Amaretto. Przełożyć biszkopt, udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
-
gin
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab