17

Maj

Ciasto czekoladowo – chałwowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Placek czekoladowo – chałwowy to moja propozycja dla wielbicieli chałwowych słodkości

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa

  • 25 dkg. masła
  • 2 jaja + 1 żółtko
  • czekolada gorzka 100 g
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dkg. orzechów włoskich
  • spirytus do smaku

Masa z chałwą

  • 20dkg. chałwy waniliowej
  • 20 dkg masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe 180g
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno dosypując cukier, cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Wylać na formę o wymiarach 36/22cm piec w 170 *C około 30 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. MASA CZEKOLADOWA: Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, resztę czekolady i orzechy pokroić. Jaja wyszorować, sparzyć, do garnka wbić 2 całe jajka + żółtko, wsypać szklankę cukru i ubić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzoną masę jajeczną, rozpuszczoną czekoladę, kakao, orzechy i spirytus do smaku.
  3. MASA Z CHAŁWĄ: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, szklankę mleka zagotować, gorące wlać powoli do utartych żółtek cały czas miksując na najmniejszych obrotach, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej). Zagotowane jaja przelać na gęste sitko, odstawić. Masło utrzeć na puch, dodać pokruszoną chałwę, ucierając dodać odcedzone, wystudzone jajka, całość chwilę miksować.
  4. PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt-masa czekoladowa-biszkopty-masa z chałwą- biszkopt.

Rada

Placka proponuję zrobić wcześniej dzień a nawet dwa przed planowaną imprezą

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab