17

Wrz

Ciasto czekoladowo-rumowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem

Składniki

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 200g kawałków czekoladowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany

Do nasączenia

  • 3/4 szkl mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki rumu

Wierzch

  • 200g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • Rum
  • Maliny lub inne ulubione owoce

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka
  2. Jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia. Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab