19
Cze
Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe
Czekoladowy biszkopt , warstwa truskawkowa ,a do tego lekki , puszysty krem waniliowy , całość oblana mleczną czekoladą ….. kalorycznie ale pysznie ;)
Biszkopt
- 8 jaj
- 250g cukru
- 130g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
Warstwa truskawkowa
- 650g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
Krem waniliowy
- Budyń waniliowy mały z cukrem
- 1/2 l mleka
- 1/2 l śmietany 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo
- 150g czekolady mlecznej
- 50g czekolady białej
- około 500g truskawek
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek , do żółtek dodać cukier i letnią wodę , wszystko utrzeć do białości . Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek , wymieszać , białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z ciastem , ciasto podzielić na dwie części ,upiec dwa biszkopty w formach o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175 *C
- Truskawki , rozgnieść , zagotować do gotujących wsypać galaretki , mieszając , podgrzewać aż galaretki się rozpuszczą , odstawić do lekkiego stężenia > wyłożyć na pierwszy biszkopt , wstawić do lodówki
- Budyń ugotować dodając cukier waniliowy , 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , dodać do budyniu , wystudzić
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną żelatynę , delikatnie połączyć z budyniem . Krem wyłożyć na warstwę truskawkową , przykryć biszkoptem
- Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek mleka , oczyszczone truskawki pokroić na połówki , ułożyć na polanym czekoladą biszkopcie .Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką mleka w kąpieli wodnej , polać truskawki.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab