19

Cze

Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Czekoladowy biszkopt , warstwa truskawkowa ,a do tego lekki , puszysty krem waniliowy , całość oblana mleczną czekoladą ….. kalorycznie ale pysznie ;)

ciasto-1

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 250g cukru
  • 130g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody

Warstwa truskawkowa

  • 650g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Krem waniliowy

  • Budyń waniliowy mały z cukrem
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo

  • 150g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady białej
  • około 500g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek , do żółtek dodać cukier i letnią wodę , wszystko utrzeć do białości . Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek , wymieszać , białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z ciastem , ciasto podzielić na dwie części ,upiec dwa biszkopty w formach o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175 *C
  2. Truskawki , rozgnieść , zagotować do gotujących wsypać galaretki , mieszając , podgrzewać aż galaretki się rozpuszczą , odstawić do lekkiego stężenia > wyłożyć na pierwszy biszkopt , wstawić do lodówki
  3. Budyń ugotować dodając cukier waniliowy , 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , dodać do budyniu , wystudzić
  4. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną żelatynę , delikatnie połączyć z budyniem . Krem wyłożyć na warstwę truskawkową , przykryć biszkoptem
  5. Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek mleka , oczyszczone truskawki pokroić na połówki , ułożyć na polanym czekoladą biszkopcie .Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką mleka w kąpieli wodnej , polać truskawki.

ciasto-9 ciasto-8 ciasto-7 ciasto-6 ciasto-5 ciasto-4 ciasto-3 ciasto-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab