21

Gru

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa

  • 50dkg. masła
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 20dkg. gorzkiej czekolady
  • litrowy słoik wiśni z kompotu drylowanych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1i 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Składniki biszkoptu podzielić na 3 równe części i upiec 3 biszkopty, czyli : 4 białka ubić na sztywno dodać 4 łyżki cukru, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwile ubijać. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką kakao, delikatnie połączyć z ubitymi jajkami, wylać na formę o wymiarach 38/22cm. piec około 25-30 minut w temp. 160-175 *C. Tak samo zrobić 2 pozostałe biszkopty.
  2. MASA: Jaja wyszorować i sparzyć wrzątkiem, do głębokiego naczynia wbić 2 całe jaja i 4 żółtka, wsypać cukier puder, ubić na parze na puszystą masę, przestudzić. Masło spienić porcjami dodawać ubite jaja, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, lekko tężejącą dodawać porcjami do masy, na koniec dodać dobrze odsączone wiśnie, wymieszać,  przełożyć biszkopty. Udekorować według uznania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • gin

    To połączenie chyba nigdy się nie znudzi… :)

    • Bożena Janus

      To prawda :) czekolada i wiśnie zawsze dobrze smakują :))
      Pozdrawiam :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab