21
Gru
Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni.
Składniki
- 12 jaj
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa
- 50dkg. masła
- 4 żółtka
- 2 jaja
- 20dkg. gorzkiej czekolady
- litrowy słoik wiśni z kompotu drylowanych
- 1 galaretka wiśniowa
- 1i 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Składniki biszkoptu podzielić na 3 równe części i upiec 3 biszkopty, czyli : 4 białka ubić na sztywno dodać 4 łyżki cukru, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwile ubijać. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką kakao, delikatnie połączyć z ubitymi jajkami, wylać na formę o wymiarach 38/22cm. piec około 25-30 minut w temp. 160-175 *C. Tak samo zrobić 2 pozostałe biszkopty.
- MASA: Jaja wyszorować i sparzyć wrzątkiem, do głębokiego naczynia wbić 2 całe jaja i 4 żółtka, wsypać cukier puder, ubić na parze na puszystą masę, przestudzić. Masło spienić porcjami dodawać ubite jaja, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, lekko tężejącą dodawać porcjami do masy, na koniec dodać dobrze odsączone wiśnie, wymieszać, przełożyć biszkopty. Udekorować według uznania.
-
gin
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab