11
Sie
Ciasto imbirowe ze śliwkami i pestkami dyni
Puszyste , aromatyczne ciasto z dodatkiem imbiru , śliwek i pestek dyni.
Składniki
- 30 dkg mąki pszennej
- 30 dkg mąki ziemniaczanej
- 30 dkg cukru kryształu
- 10 dkg miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 6 jajek
- skórka starta z jednej cytryny
- 200 ml mleka
- 5 dkg pestek z dyni
- 1 kg śliwek
Lukier
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Sposób przygotowania
- Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, kolejno dodając jajka.
- Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, imbirem i skórką cytrynową.
- Zmieszane mąki dodawać do utartej margaryny na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać.
- Śliwki umyć przekroić na pół, usunąć pestki, blachę o wymiarach 24/34cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na wierzch ciasta rozłożyć śliwki (skórką do ciasta) posypać pestkami dyni. Piec około 40 minut w 175 *C. Ciasto piekłam z termoobiegiem.
- Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać, polać ciasto.
-
gin
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab