11

Sie

Ciasto imbirowe ze śliwkami i pestkami dyni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste , aromatyczne ciasto z dodatkiem imbiru , śliwek i pestek dyni.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki ziemniaczanej
  • 30 dkg cukru kryształu
  • 10 dkg miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 jajek
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 200 ml mleka
  • 5 dkg pestek z dyni
  • 1 kg śliwek

Lukier

  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, kolejno dodając jajka.
  2. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, imbirem i skórką cytrynową.
  3. Zmieszane mąki dodawać do utartej margaryny na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać.
  4. Śliwki umyć przekroić na pół, usunąć pestki, blachę o wymiarach 24/34cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na wierzch ciasta rozłożyć śliwki (skórką do ciasta) posypać pestkami dyni. Piec około 40 minut w 175 *C. Ciasto piekłam z termoobiegiem.
  5. Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać, polać ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • gin

    Ciekawie dobrane składniki, podoba mi się :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab