09
Lip
Ciasto jogurtowo – jagodowy pasiak
Ciasto bardzo lekkie , delikatne nie za słodkie w sam raz na upalne dni lata
Zrobić 3 biszkopty (składniki na jeden):
- 4 jajka
- 4 łyżki letniej wody
- 12 dkg cukru
- 7 dkg mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 szkl. jogurtu naturalnego
- 1,5 szkl. śmietany 30%
- 8 łyżek cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szkl. wrzącej wody
- 2 szkl. jagód
Sposób przygotowania
- BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C . Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty .
- Szklankę jagód zmiksować blenderem , dodać do jogurtu , dokładnie wymieszać , dodać 5 łyżek cukru pudru
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku , przestudzić , dodać do jagodowego jogurtu cały czas miksując
- Śmietanę ubić z pozostałą częścią cukru , delikatnie połączyć z masą jagodową ,dodać resztę jagód ( w całości ) , biszkopty przełożyć gotową masą , schłodzić .
- Całość posypać cukrem pudrem
Rady
W razie potrzeby masą można dosłodzić.
-
wiosenka27
-
Świat Wypieków
-
gin
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab