09

Lip

Ciasto jogurtowo – jagodowy pasiak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto bardzo lekkie , delikatne nie za słodkie w sam raz na upalne dni lata

jagody-1

Zrobić 3 biszkopty (składniki na jeden):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 12 dkg cukru
  • 7 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1,5 szkl. śmietany 30%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
  • 2 szkl. jagód

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C . Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty .
  2. Szklankę jagód zmiksować blenderem , dodać do jogurtu , dokładnie wymieszać , dodać 5 łyżek cukru pudru
  3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku , przestudzić , dodać do jagodowego jogurtu cały czas miksując
  4. Śmietanę ubić z pozostałą częścią cukru , delikatnie połączyć z masą jagodową ,dodać resztę jagód ( w całości ) , biszkopty przełożyć gotową masą , schłodzić .
  5. Całość posypać cukrem pudrem

Rady

W razie potrzeby masą można dosłodzić.

jagody-2 jagody-3

jagody-4

jagody-5

jagody-6

jagody-7

jagody-8

jagody-9

  • wiosenka27

    Ciasta a właściwie wszystkie dania z jagodami są przepiękne. Dopiero potem zwracam uwagę na smak bo ten kolor jest po prostu cudowny i przyćmiewa wszystko inne:)

  • Świat Wypieków

    Pięknie wygląda :)

  • gin

    Ależ pięknie wygląda, idealnie równe Ci te warstwy wyszły :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab