14

Maj

Ciasto jogurtowo-owocowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Lekkie orzeźwiające ciasto z dużą ilością owoców w sam raz na letnie , upalne dni.

jogurtowiec-1

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 6 łyżek letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 200g cukru
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa

  • 1 szkl jogurtu greckiego
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 8 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki kiwi
  • 500g truskawek
  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto wylać do formy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20-30 minut w temp 170 *C . Wystudzony biszkopt przełożyć do formy z której był pieczony , boki zabezpieczyć folią aluminiową
  2. MASA JOGURTOWA : 1/2 szkl jogurtu zmiksować z 1/2 szkl śmietany , dodać 4 łyżki cukru, zmiksować , galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody , wystudzić , dodać do zmiksowanej śmietany z jogurtem , wstawić do lodówki , lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt . Połowę truskawek i brzoskwiń pokroić na mniejsze kawałki , ułożyć na masie jogurtowej , delikatnie wcisnąć , odstawić do schłodzenia
  3. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , tężejącą galaretką zalać owoce , ponownie wstawić do lodówki
  4. Następne warstwy wykonać tak samo jak poprzednie

Rady

Do mas jogurtowych możemy dodać mniej lub więcej cukru

jogurtowiec-2 jogurtowiec-8 jogurtowiec-7 jogurtowiec-6 jogurtowiec-5 jogurtowiec-4 jogurtowiec-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab