22
Sty
Ciasto kokosowo – advocatowe z nutką wiśni
Puszyste, delikatne biszkopty, przełożone masą z białej czekolady i kokosu z dodatkiem advocata przełamane winnym smakiem wiśni.
Zrobić 3 biszkopty. Składniki na jeden biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki letniej wody
- 12 dkg cukru
- 7 dkg mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 3 szkl śmietany 30%
- 4 śmietany śnieżki
- 200g wiórek kokosowych
- 300g białej czekolady
- 3/4 szkl advocata
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
Do nasączenia
- 1/2 szkl przegotowanej wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Do dekoracji
- 1 szkl śmietany 30%
- śmietan śnieżka
- 50g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
- BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć, z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm. piec około 20 minut w temp 170 *C. Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty.
- MASA: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać kokos, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę zmiksować na małych obrotach, wlać advocat, dokładnie wymieszać.
- PRZEŁOŻENIE CIASTA : Każdy biszkopt delikatnie nasączyć. Biszkopt – masa kokosowa – drugi biszkopt posmarowany dżemem przyłożyć tak aby dżem był na masie kokosowej – masa kokosowa – ostatni biszkopt z dżemem przyłożyć tak jak poprzedni.
- Śmietanę ubić ze śnieżką, posmarować gotowe ciasto, posypać uprażonym na suchej patelni kokosem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab