22

Sty

Ciasto kokosowo – advocatowe z nutką wiśni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste, delikatne biszkopty, przełożone masą z białej czekolady i kokosu z dodatkiem advocata przełamane winnym smakiem wiśni.

ciasto-1

Zrobić 3 biszkopty. Składniki na jeden biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 12 dkg cukru
  • 7 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 3 szkl śmietany 30%
  • 4 śmietany śnieżki
  • 200g wiórek kokosowych
  • 300g białej czekolady
  • 3/4 szkl advocata
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego

Do nasączenia

  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Do dekoracji

  • 1 szkl śmietany 30%
  • śmietan śnieżka
  • 50g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć, z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm. piec około 20 minut w temp 170 *C. Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty.
  2. MASA: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać kokos, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę zmiksować na małych obrotach, wlać advocat, dokładnie wymieszać.
  3. PRZEŁOŻENIE CIASTA : Każdy biszkopt delikatnie nasączyć. Biszkopt – masa kokosowa – drugi biszkopt posmarowany dżemem przyłożyć tak aby dżem był na masie kokosowej – masa kokosowa – ostatni biszkopt z dżemem przyłożyć tak jak poprzedni.
  4. Śmietanę ubić ze śnieżką, posmarować gotowe ciasto, posypać uprażonym na suchej patelni kokosem

ciasto-2 ciasto-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab