15
Lip
Ciasto kokosowo- ananasowe z truskawkami
Kakaowy biszkopt,kokos, ananas, truskawki to smaki które uwielbiam
Biszkopt
- 8 jajek
- 250g cukru
- 130g mąki
- 2 duże łyżki kakao
- 8 łyżek letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 300g wiórków kokosowych
- 3 szkl mleka
- 11 krążków ananasa z puszki
- 6 łyżek cukru kryształu
- 1/2 szkl cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 700g truskawek
- 300g śmietany kremówki
- 6 łyżek likieru kokosowego
Wierzch ciasta
- szkl śmietany 30%
- op śnieżki w proszku
- 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania przepisu:
- Biszkopt:
Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części. - Krem:
Wiórka kokosowe zalać mlekiem, dodać cukier, gotować około 5-10 minut cały czas mieszając. Przelać przez gazę, wiórka dokładnie odcisnąć. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, napęczniałą żelatynę rozpuścić, dodać do mleczka kokosowego. Ananasa zmiksować blenderem, dodać do kokosowego mleczka, dodać cukier puder i likier, zmiksować, odstawić do lekkiego stężenia. Do tężejącej masy dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Truskawki dokładnie wypłukać, obrać, dodać do kremu (dobrze żeby truskawki nie wymagały krojenia). Jedną część biszkoptu włożyć do formy, wylać krem, przykryć drugą częścią placka, śmietanę ubić ze śnieżką, wyłożyć na ciasto, zetrzeć czekoladę.
Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab