27

Lis

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto kokosowe i ciasto orzechowe przełożone masą truflową z dodatkiem orzechów pistacjowych.

Wymiary formy 24/35cm

Ciasto kokosowe

  • 8 jajek
  • 250g cukru
  • 160g mąki
  • 100g wiórek kokosowych
  • 8 łyżek letniej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe

  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 100g orzechów włoskich mielonych
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truflowa

  • 250g masła
  • 250g trufli
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 100g orzechów pistacjowych
  • 3 łyżki mleka

Do nasączenia

  • 1/2 szkl herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl likieru kokosowego Malibu

Czekolada lub polewa czekoladowa do dekoracji

  1. Ciasto kokosowe: Żółtka , cukier, wodę utrzeć do białości. Mąkę zmieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtek , delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa jednakowe placki.
  2. Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami, dodać do ubitych jajek, wymieszać. Wylać do formy takiej samej wielkości jak poprzednie ciasta. Piec około 30 minut w temp 175*C
  3. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, gorące cienkim strumykiem wlać do żółtek, postawić na małym ogniu i energicznie mieszając zagotować, wystudzić.
    Masło utrzeć do puszystości, dodać wystudzoną masę żółtkową. Trufle pokroić, dodać mleko, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do utartego masła.
    pistacje posiekać, dodać do masy.
  4. Do herbaty dodać likier i cukier, wymieszać, nasączyć biszkopty. Przełożenie placka: Ciasto kokosowe-masa-ciasto orzechowe-masa- ciasto kokosowe- rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab