27
Lis
Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową
Ciasto kokosowe i ciasto orzechowe przełożone masą truflową z dodatkiem orzechów pistacjowych.
Wymiary formy 24/35cm
Ciasto kokosowe
- 8 jajek
- 250g cukru
- 160g mąki
- 100g wiórek kokosowych
- 8 łyżek letniej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
- 5 jajek
- 100g cukru
- 100g orzechów włoskich mielonych
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truflowa
- 250g masła
- 250g trufli
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 3 żółtka
- 100g orzechów pistacjowych
- 3 łyżki mleka
Do nasączenia
- 1/2 szkl herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl likieru kokosowego Malibu
Czekolada lub polewa czekoladowa do dekoracji
- Ciasto kokosowe: Żółtka , cukier, wodę utrzeć do białości. Mąkę zmieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtek , delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa jednakowe placki. - Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami, dodać do ubitych jajek, wymieszać. Wylać do formy takiej samej wielkości jak poprzednie ciasta. Piec około 30 minut w temp 175*C
- Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, gorące cienkim strumykiem wlać do żółtek, postawić na małym ogniu i energicznie mieszając zagotować, wystudzić.
Masło utrzeć do puszystości, dodać wystudzoną masę żółtkową. Trufle pokroić, dodać mleko, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do utartego masła.
pistacje posiekać, dodać do masy. - Do herbaty dodać likier i cukier, wymieszać, nasączyć biszkopty. Przełożenie placka: Ciasto kokosowe-masa-ciasto orzechowe-masa- ciasto kokosowe- rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab