15

Paź

Ciasto korzenne z morelami i masą orzechową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Aromatyczne , lekkie , puszyste ciasto korzenne z dodatkiem moreli i orzechów , proste i szybkie w przygotowaniu , wzbogacone masą orzechową i polewą czekoladową.

piernik-1

Ciasto

  • 500g mąki
  • 100g miodu
  • 150g syropu klonowego
  • 100g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g masła lub margaryny
  • 200g suszonych moreli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 200 ml śmietany 30%
  • przyprawa do pierników
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250g masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 100g orzechów włoskich mielonych
  • 100g orzechów laskowych mielonych
  • kieliszek likieru Amaretto

Do nasączenia

  • 3/4 szkl herbaty
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • kieliszek likieru Amaretto
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ

Dodatkowo

  • 150g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Miód , cukier, syrop, sól , cukier waniliowy i masło zagotować , cały czas mieszając gotować 2-3 minuty , masę wystudzić
  2. Morele drobno pokroić , zalać 1/2 szkl mocnej herbaty
  3. Do wystudzonej masy miodowej ucierając dodać jajka , śmietanę ,przyprawę , mąkę , proszek , zmielone orzechy włoskie i laskowe , całość utrzeć do gładkości , na koniec dodać odsączone i osuszone na papierowym ręczniku morele
  4. Gotowe ciasto przelać do formy , piec około 30-35 minut w 180*C , po upieczeniu ciasto wystudzić , przekroić na 2 części , nasączyć
  5. MASA:Mleko zagotować z cukrem , dodać zmielone orzechy , całość gotować do zgęstnienia . Masło spulchnić dodać wystudzone orzechy , na koniec wlać Amaretto , masą przełożyć nasączone ciasto
  6. Czekoladę połamać, dodać mleko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać ciasto , udekorować .

piernik-2 piernik-5 piernik-4 piernik-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab