15
Paź
Ciasto korzenne z morelami i masą orzechową
Aromatyczne , lekkie , puszyste ciasto korzenne z dodatkiem moreli i orzechów , proste i szybkie w przygotowaniu , wzbogacone masą orzechową i polewą czekoladową.
Ciasto
- 500g mąki
- 100g miodu
- 150g syropu klonowego
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150g masła lub margaryny
- 200g suszonych moreli
- 4 jajka
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 200 ml śmietany 30%
- przyprawa do pierników
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250g masła
- 1/2 szkl mleka
- 1/3 szkl cukru
- 100g orzechów włoskich mielonych
- 100g orzechów laskowych mielonych
- kieliszek likieru Amaretto
Do nasączenia
- 3/4 szkl herbaty
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- kieliszek likieru Amaretto
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
Dodatkowo
- 150g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Miód , cukier, syrop, sól , cukier waniliowy i masło zagotować , cały czas mieszając gotować 2-3 minuty , masę wystudzić
- Morele drobno pokroić , zalać 1/2 szkl mocnej herbaty
- Do wystudzonej masy miodowej ucierając dodać jajka , śmietanę ,przyprawę , mąkę , proszek , zmielone orzechy włoskie i laskowe , całość utrzeć do gładkości , na koniec dodać odsączone i osuszone na papierowym ręczniku morele
- Gotowe ciasto przelać do formy , piec około 30-35 minut w 180*C , po upieczeniu ciasto wystudzić , przekroić na 2 części , nasączyć
- MASA:Mleko zagotować z cukrem , dodać zmielone orzechy , całość gotować do zgęstnienia . Masło spulchnić dodać wystudzone orzechy , na koniec wlać Amaretto , masą przełożyć nasączone ciasto
- Czekoladę połamać, dodać mleko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać ciasto , udekorować .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab