08
Paź
Ciasto makowe
- 30-45 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Proste, szybkie, smaczne, aromatyczne ciasto z makiem i masą orzechową.
Składniki
- 35 dkg maku
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła
- 20 dkg cukru
- aromat migdałowy
- 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
- 10 dkg rodzynek rodzynek
Biszkopt
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 kopiastych łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa
- 25 dkg masła
- 20 dkg mielonych orzechów
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2-3 łyżki Amaretto
Sposób przygotowania
- MASA MAKOWA : Maku ugotować wystudzić, zmielić (3x). Do maku dodać żółtka, cukier, aromat, stopione i przestudzone masło, proszek do pieczenia, sparzone i osuszone rodzynki, orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm. Z podanych składników zrobić biszkopt, wylać na mak, dokładnie wyrównać. Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C. Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby biszkopt był na spodzie.
- MASA ORZECHOWA : Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy chwilkę pogotować, wystudzić. Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy, na koniec dodać Amaretto. Gotową masę orzechową położyć na ciasto.
Rada
Rodzynki i orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do maku dałam 2 olejki migdałowe.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab