08

Paź

Ciasto makowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Proste, szybkie, smaczne, aromatyczne ciasto z makiem i masą orzechową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 35 dkg maku
  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • 20 dkg cukru
  • aromat migdałowy
  • 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek rodzynek

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 25 dkg masła
  • 20 dkg mielonych orzechów
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2-3 łyżki Amaretto

Sposób przygotowania

  1. MASA MAKOWA : Maku ugotować  wystudzić, zmielić (3x). Do maku dodać żółtka, cukier, aromat, stopione i przestudzone masło, proszek do pieczenia, sparzone i osuszone rodzynki, orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm. Z podanych składników zrobić biszkopt, wylać na mak, dokładnie wyrównać. Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C. Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby biszkopt był na spodzie.
  2. MASA ORZECHOWA : Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy chwilkę pogotować, wystudzić. Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy, na koniec dodać Amaretto. Gotową masę orzechową położyć na ciasto.

Rada

Rodzynki i orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do maku dałam 2 olejki migdałowe.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab