05

Kwi

Ciasto – Mamut

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt przełożony pyszną maślaną masą, smakiem przypominającą lody waniliowe z dodatkiem kryształków z kolorowych galaretek.

ciasto-1

Składniki

  • 8 jaj
  • 250g cukru
  • 150g mąki
  • 8 łyżek letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • galaretka pomarańczowa
  • 250g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto podzielić na dwie równe porcje , wylać na dwie blachy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
  2. Galaretki rozpuścić w 1,1/3 szklanki wody , każdą osobno , odstawić do stężenia , stężałe galaretki pokroić w kostkę
  3. Mleko przegotować w gorącym rozpuścić żelatynę , wystudzić
  4. Jaja z cukrem pudrem i waniliowym ubić na parze , dodać do utartego wcześniej masła , dokładnie połączyć
  5. Do masy maślanej cały czas ucierając wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę , masę lekko schłodzić , uważając żeby nie stężała , do schłodzonej masy dodać pokrojone galaretki , wymieszać , przełożyć biszkopty , posypać cukrem pudrem .

Rada

Możemy zrobić jeden większy biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu i przekroić go na dwie części

ciasto-7 ciasto-6 ciasto-5 ciasto-4 ciasto-3 ciasto-2 ciasto-9 ciasto-8

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab