05
Kwi
Ciasto – Mamut
Puszysty biszkopt przełożony pyszną maślaną masą, smakiem przypominającą lody waniliowe z dodatkiem kryształków z kolorowych galaretek.
Składniki
- 8 jaj
- 250g cukru
- 150g mąki
- 8 łyżek letniej wody
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- galaretka czerwona
- galaretka zielona
- galaretka pomarańczowa
- 250g masła
- 1 szkl cukru pudru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto podzielić na dwie równe porcje , wylać na dwie blachy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
- Galaretki rozpuścić w 1,1/3 szklanki wody , każdą osobno , odstawić do stężenia , stężałe galaretki pokroić w kostkę
- Mleko przegotować w gorącym rozpuścić żelatynę , wystudzić
- Jaja z cukrem pudrem i waniliowym ubić na parze , dodać do utartego wcześniej masła , dokładnie połączyć
- Do masy maślanej cały czas ucierając wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę , masę lekko schłodzić , uważając żeby nie stężała , do schłodzonej masy dodać pokrojone galaretki , wymieszać , przełożyć biszkopty , posypać cukrem pudrem .
Rada
Możemy zrobić jeden większy biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu i przekroić go na dwie części
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab