29
Gru
Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem
Mak, ser, masa orzechowa i puszysty biszkopt.
MASA MAKOWA:
- 200 g maku
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 50 g
- rodzynek
- migdałów
- orzechów włoskich
- daktyli
- likier amaretto
MASA SEROWA:
- 800g sera
- 100g masła
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 1i1/3 szkl cukru
- cukier waniliowy
BISZKOPT :
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 100g maki
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ORZECHOWA :
- 250g masła
- 200g mielonych orzechów
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2-3 łyżki likieru amaretto
Sposób przygotowania przepisu:
- MASA MAKOWA :
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch, dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak, następnie dodać mąkę, bułkę tartą. Migdały, orzechy, daktyle pokroić, zalać razem z rodzynkami likierem tak, aby bakalie były zanurzone, odstawić. Z białek ubić pianę, połączyć z masą makową, dodać namoczone bakalie i aromat migdałowy. - MASA SEROWA:
Do sera dodać miękkie masło i resztę składników, wszystko dokładnie zmiksować. - BISZKOPT:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymiesza.
Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, wylać na blachę, piec około 30 minut w 175*C - MASA ORZECHOWA :
Mleko zagotować z cukrem, wsypać zmielone orzechy chwilkę pogotować, wystudzić.
Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy na koniec dodać Amaretto. - PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy porcjami nakładać mak i ser, porcja obok porcji.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 35-40 minut w 175 *C.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
Na wystudzony placek serowo- makowy wyłożyć masę, zostawiając kilka łyżek, na masę położyć biszkopt, posmarować pozostałą masą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab