29

Gru

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty biszkopt.

MASA MAKOWA:

  • 200 g maku
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 50 g
  • rodzynek
  • migdałów
  • orzechów włoskich
  • daktyli
  • likier amaretto

MASA SEROWA:

  • 800g sera
  • 100g masła
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1i1/3 szkl cukru
  • cukier waniliowy

BISZKOPT :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 100g maki
  • 150g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ORZECHOWA :

  • 250g masła
  • 200g mielonych orzechów
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2-3 łyżki likieru amaretto

Sposób przygotowania przepisu:

  1. MASA MAKOWA :
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch, dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak, następnie dodać mąkę, bułkę tartą. Migdały, orzechy, daktyle pokroić, zalać razem z rodzynkami likierem tak, aby bakalie były zanurzone, odstawić. Z białek ubić pianę, połączyć z masą makową, dodać namoczone bakalie i aromat migdałowy.
  2. MASA SEROWA:
    Do sera dodać miękkie masło i resztę składników, wszystko dokładnie zmiksować.
  3. BISZKOPT:
    Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymiesza.
    Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, wylać na blachę, piec około 30 minut w 175*C
  4. MASA ORZECHOWA :
    Mleko zagotować z cukrem, wsypać zmielone orzechy chwilkę pogotować, wystudzić.
    Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy na koniec dodać Amaretto.
  5. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Do wyłożonej papierem do pieczenia formy porcjami nakładać mak i ser, porcja obok porcji.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 35-40 minut w 175 *C.
    Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
    Na wystudzony placek serowo- makowy wyłożyć masę, zostawiając kilka łyżek, na masę położyć biszkopt, posmarować pozostałą masą.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab