27

Kwi

Ciasto ślimak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto jest dosyć pracochłonne ale bardzo pyszne. Biszkopty i galaretkę do roladek można przygotować dzień wcześniej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody

Roladki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 25 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Masa do rolad

  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dkg. masła

Dodatkowo

  • galaretka czerwona
  • galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół puszki ananasów (albo jedna puszka wybranych owoców)

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, wlać wodę, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  2. MASA BUDYNIOWA: Z mąki ziemniaczanej, pszennej, jajka, żółtek, cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń, zmiksować.
  3. ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt, ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić, położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody, po zastygnięciu pokroić w grubsze paski.
  4. MASA DO ROLAD: jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić, dodać do utartego masła, (ja dodałam do masy kakao i spirytus do smaku, ale ani jedno anim drugie nie jest konieczne) posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki, zwinąć roladki. Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej, po bokach położyć roladki. Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce, zalać tężejącą galaretka ananasowa, no to rozsmarować pozostałą masę budyniową (pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta) całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab