24

Lut

Ciasto śmietankowo-migdałowe z krakersami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kakaowe biszkopty, bita śmietana, słone krakersy, kajmak i migdały, pyszne połączenie.

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 250g cukru
  • 130g mąki
  • 2 duże łyżki kakao
  • 8 łyżek letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

  • 1l śmietany 30%
  • 2 śmietany śnieżki
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku do rozpuszczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Masa migdałowa:

  • 300g płatków migdałowych
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki miodu prawdziwego
  • duża paczka solonych krakersów
  • 1/2 puszki kajmaku

Poncz:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu lub zwykłej + 3/4 szkl wrzątku do rozpuszczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Biszkopt: Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.
  2. Masa migdałowa: Cukier, masło, miód,mleko rozpuścić, dodać płatki migdałowe, chwile smażyć cały czas mieszając, wystudzić. Do wystudzonych migdałów dodać kajmak, wymieszać. Odłożyć kilka łyżek masy migdałowej, reszta masy zlepiać po 2 krakersy.
  3. Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę lekko spienić, wsypać cukier puder, śnieżki, cukier waniliowy, ubić na sztywno, pod koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
  4. Poncz: Kawę zaparzyć, dodać cukier i likier, wystudzić.
  5. Przełożenie ciasta: Do formy włożyć jedna część biszkoptu, nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy śmietanowej, na masę ułożyć sklejone krakersy, wyłożyć resztę śmietany, przykryć biszkoptem, nasączyć, posmarować resztą masy migdałowej, całość można posypać płatkami migdałowymi.
    Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab