08

Paź

Ciasto w kolorach jesieni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste biszkopty w trzech różnych smakach , przełożone aksamitną , czekoladową masą z dodatkiem likieru amaretto i orzechów ,całość przełamana winnym smakiem owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)

ciasto-j-1

Biszkopt orzechowy

  • Wymiary blachy – 24/35cm
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki maki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g orzechów włoskich mielonych

Biszkopt jasny

  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 80g mąki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao

Masa

  • 300g masła
  • 250g kremu czekoladowego Nutella
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 100g orzechów włoskich krojonych
  • kieliszek likieru Amaretto

Do nasączenia

  • 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • kieliszek Likieru Amaretto
  • Wszystkie składniki wymieszać

Dodatkowo

  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • 50g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt orzechowy : Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  2. Biszkopt jasny : Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
  3. Biszkopt ciemny : Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
  4. Masa : Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
  5. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
  6. Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .

ciasto-j-3 ciasto-j-2 ciasto-j-6 ciasto-j-5 ciasto-j-4

  • Bunia

    Od samego czytania przepisu boli mnie brzuch, ale wygląda tak zachęcająco, że pokusa pochwalenia się gościom takim ciastkiem jest ogromna….

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab