08
Paź
Ciasto w kolorach jesieni
Puszyste biszkopty w trzech różnych smakach , przełożone aksamitną , czekoladową masą z dodatkiem likieru amaretto i orzechów ,całość przełamana winnym smakiem owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)
Biszkopt orzechowy
- Wymiary blachy – 24/35cm
- 5 jajek
- 1,5 łyżki maki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g orzechów włoskich mielonych
Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 120g cukru
- 80g mąki
- cukier waniliowy
- 4 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny
- Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao
Masa
- 300g masła
- 250g kremu czekoladowego Nutella
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 3 żółtka
- 100g orzechów włoskich krojonych
- kieliszek likieru Amaretto
Do nasączenia
- 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- kieliszek Likieru Amaretto
- Wszystkie składniki wymieszać
Dodatkowo
- galaretka czerwona
- galaretka zielona
- 50g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
- Biszkopt orzechowy : Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
- Biszkopt jasny : Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
- Biszkopt ciemny : Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
- Masa : Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
- Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
- Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .
-
Bunia
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab