15

Kwi

Ciasto wuzetka z borówkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem ,warstwa borówek, pyszny krem śmietankowo serowy.

Składniki

  • 2 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl oleju
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem

  • 1/2l śmietany 30%
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 450g serka homogenizowanego waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 2 śnieżki
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl wrzątku

Warstwa z borówek

  • 400g borówki, może być mrożona
  • pełna łyżeczka maki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Wierzch ciasta

  • 150g czekolady mlecznej
  • kilka łyżek śmietany 30%

Do nasączenia

  • 1/2 szkl herbaty + łyżeczka cukru+pół szkl likieru czekoladowego
  • wszystko razem wymieszać

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem i wanilią,dodać olej, następnie mąkę wymieszana z soda, kakao i cynamonem, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24/32 cm, piec około 40 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić, nasączyć.
  2. Borówki i cukier zagotować, mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do gotujących się borówek, zagotować.
  3. Krem: Żelatynę rozpuścić, wystudzić. Do schłodzonej śmietany dodać serki, cukier, wanilię, śnieżki, ubić na sztywno, ubijając wlać żelatynę. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji.
  4. Przełożenie ciasta: ciasto – borówki – krem – ciasto. Całość udekorować rozpuszczoną czekoladą i kremem. Czekoladę połamać, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać tyle śmietany, aby uzyskać odpowiednią gęstość polewy.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab