15
Kwi
Ciasto wuzetka z borówkami
Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem ,warstwa borówek, pyszny krem śmietankowo serowy.
Składniki
- 2 szkl maki
- 1 szkl cukru
- 1,5 szkl oleju
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem
- 1/2l śmietany 30%
- 1/2 szkl cukru pudru
- 450g serka homogenizowanego waniliowego
- cukier waniliowy
- 2 śnieżki
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl wrzątku
Warstwa z borówek
- 400g borówki, może być mrożona
- pełna łyżeczka maki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Wierzch ciasta
- 150g czekolady mlecznej
- kilka łyżek śmietany 30%
Do nasączenia
- 1/2 szkl herbaty + łyżeczka cukru+pół szkl likieru czekoladowego
- wszystko razem wymieszać
Sposób przygotowania przepisu:
- Ciasto: Jajka ubić z cukrem i wanilią,dodać olej, następnie mąkę wymieszana z soda, kakao i cynamonem, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24/32 cm, piec około 40 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić, nasączyć.
- Borówki i cukier zagotować, mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do gotujących się borówek, zagotować.
- Krem: Żelatynę rozpuścić, wystudzić. Do schłodzonej śmietany dodać serki, cukier, wanilię, śnieżki, ubić na sztywno, ubijając wlać żelatynę. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji.
- Przełożenie ciasta: ciasto – borówki – krem – ciasto. Całość udekorować rozpuszczoną czekoladą i kremem. Czekoladę połamać, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać tyle śmietany, aby uzyskać odpowiednią gęstość polewy.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab