14
Sie
Ciasto z borówkami
Bardzo proste i smaczne ciasto z borówkami , na maślance która sprawia , że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Składniki
- 3 szkl maki
- 200g miękkiego masła lub margaryny
- 1/4 szkl oleju
- 1,5 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl maślanki
- 2 szkl borówek
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
- Masło, olej, cukier utrzeć do białości, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać wanilię.
- Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i maślankę, zaczynając i kończąc porcją mąki, wsypać owoce.
- Przygotować formę (u mnie forma na babkę) wylać ciasto, piec w 180*C około 60 minut, do tak zwanego suchego patyka.
- Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab