24
Lip
Ciasto z czerwoną porzeczką
Puszyste , wilgotne ciasto , kwaśne porzeczki i słodka , chrupiąca beza – myślę , że takie połączenie zadowoli wiele osób :) Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Składniki
- 200g maki
- 100g maki ziemniaczanej
- 250g margaryny
- 180g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 4 żółtka
- szczypta soli
Na piankę
- 4 białka
- 200g cukru
- 400g czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania
- Porzeczki dokładnie opłukać , obrać z gałązek , zostawić na sicie do obeschnięcia
- Margarynę utrzeć z cukrem , szczyptą soli i cukrem waniliowym do puszystości . Ucierając wbić jajka i dodać żółtka
- Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej margaryny , wszystko dokładnie wymieszać . Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy ,
- Białka ubić na sztywno , nie przerywając ubijania porcjami wsypywać cukier , do ubitej piany dodać porzeczki , delikatnie wymieszać , wylać na ciasto . Piec około 45 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu udekorować porzeczkami , można posypać cukrem pudrem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab