24

Lip

Ciasto z czerwoną porzeczką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste , wilgotne ciasto , kwaśne porzeczki i słodka , chrupiąca beza – myślę , że takie połączenie zadowoli wiele osób :) Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.

porzeczkowe-1

Składniki

  • 200g maki
  • 100g maki ziemniaczanej
  • 250g margaryny
  • 180g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Na piankę

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 400g czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania

  1. Porzeczki dokładnie opłukać , obrać z gałązek , zostawić na sicie do obeschnięcia
  2. Margarynę utrzeć z cukrem , szczyptą soli i cukrem waniliowym do puszystości . Ucierając wbić jajka i dodać żółtka
  3. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej margaryny , wszystko dokładnie wymieszać . Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy ,
  4. Białka ubić na sztywno , nie przerywając ubijania porcjami wsypywać cukier , do ubitej piany dodać porzeczki , delikatnie wymieszać , wylać na ciasto . Piec około 45 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu udekorować porzeczkami , można posypać cukrem pudrem

porzeczkowe-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab