02
Maj
Ciasto z wafelkami Princessa
Puszysty biszkopt, chrupiąca wkładka, masa z dodatkiem wafelków kokosowych.
Biszkopt
- 8 jajek
- 1i1/3 szkl. mąki
- 8 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto z wafelkami
- 6 białek
- 3/4szkl cukru
- 3 duże wafelki Princessa kokosowa
- 100g orzechów włoskich mielonych
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 6 żółtek
- 300g masła
- 1 szkl cukru pudru
- 4-5 łyżki likieru kokosowego
- 2 duże wafelki Princessa kokosowa
Do nasączenia biszkoptów
- 1 szkl przegotowanej, wystudzonej wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 50ml likieru kokosowego
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
Sposób przygotowania
- Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę , ubijając porcjami dosypywać cukier puder , ubijać do momentu , aż piana zacznie ” rysować”, a po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie z niej . Żółtka roztrzepać widelcem , dodać do piany , delikatnie wymieszać . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , wymieszać .Ciasto przelać do formy , piec około 30 minut w 175*C . Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części .
- Ciasto z wafelkami – białka ubić na sztywno , ubijając dosypywać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści . Do pokrojonych wafelków dodać orzechy , wiórka kokosowe , proszek do pieczenia , wymieszać , wsypać do piany . Gotowe ciasto wylać do formy , piec 30 minut w 175 *C
- Masa – żółtka z cukrem pudrem ubić na parze , dodać do utartego masła , ucierając dodać likier na koniec dodać pokrojone wafelki ,delikatnie wymieszać .
- Biszkopty nasączyć , przełożyć masą – jasny biszkopt – połowa masy – ciasto z wafelkami – druga połowa masy – biszkopt jasny , całość polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab