02

Maj

Ciasto z wafelkami Princessa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt, chrupiąca wkładka, masa z dodatkiem wafelków kokosowych.

princessa-1

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1i1/3 szkl. mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto z wafelkami

  • 6 białek
  • 3/4szkl cukru
  • 3 duże wafelki Princessa kokosowa
  • 100g orzechów włoskich mielonych
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 6 żółtek
  • 300g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 4-5 łyżki likieru kokosowego
  • 2 duże wafelki Princessa kokosowa

Do nasączenia biszkoptów

  • 1 szkl przegotowanej, wystudzonej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50ml likieru kokosowego
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę , ubijając porcjami dosypywać cukier puder , ubijać do momentu , aż piana zacznie ” rysować”, a po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie z niej . Żółtka roztrzepać widelcem , dodać do piany , delikatnie wymieszać . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , wymieszać .Ciasto przelać do formy , piec około 30 minut w 175*C . Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części .
  2. Ciasto z wafelkami – białka ubić na sztywno , ubijając dosypywać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści . Do pokrojonych wafelków dodać orzechy , wiórka kokosowe , proszek do pieczenia , wymieszać , wsypać do piany . Gotowe ciasto wylać do formy , piec 30 minut w 175 *C
  3. Masa – żółtka z cukrem pudrem ubić na parze , dodać do utartego masła , ucierając dodać likier na koniec dodać pokrojone wafelki ,delikatnie wymieszać .
  4. Biszkopty nasączyć , przełożyć masą – jasny biszkopt – połowa masy – ciasto z wafelkami – druga połowa masy – biszkopt jasny , całość polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem .

princessa-2 princessa-4 princessa-7 princessa-6 princessa-5 princessa-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab