12

Kwi

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami, bitą śmietaną i kremem budyniowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 25dkg. margaryny
  • 25dkg. cukru pudru
  • 30dkg. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki kakao
  • słoik wiśni z kompotu (drylowanych)

Krem budyniowy

  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • cukier waniliowy

Masa śmietanowa

  • 1/2 l.śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym, na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie. Piec około 40 minut w temp. 180 *C.
  2. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku (jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę.
  3. KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, c. waniliowego, żółtek, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy, polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab