12
Kwi
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną
- 90min.
- Średni
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami, bitą śmietaną i kremem budyniowym.
Składniki
- 25dkg. margaryny
- 25dkg. cukru pudru
- 30dkg. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 2 łyżeczki kakao
- słoik wiśni z kompotu (drylowanych)
Krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- kostka masła
- cukier waniliowy
Masa śmietanowa
- 1/2 l.śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1 galaretka wiśniowa
Sposób przygotowania
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym, na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie. Piec około 40 minut w temp. 180 *C.
- MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku (jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę.
- KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, c. waniliowego, żółtek, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy, polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab