05
Cze
Cytrynowe babeczki
- 30-45 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Bardzo smaczne, puszyste, aromatyczne babeczki cytrynowe..
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki wanilii
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól wymieszać. Jajka rozmieszać mikserem, dodać cukier i wanilię miksować 3-4 minuty, Cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę dodać do masy jajecznej, miksować dodać aromat cytrynowy i olej. Do zmiksowanej masy porcjami dodawać suche składniki na przemian z mlekiem, delikatnie wszystko razem dobrze połączyć. Przygotować formę na muffiny, wylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp. 165-170 *C. Po wystudzeniu polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab