02

Lip

Deser na krakersach

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 2 duże paczki krakersów (180g każda)
  • 1l. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 1żółtko
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • duży budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 0,5l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. wody
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób Przygotowania

  1. Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą, przykryć i gotować około 2,5 godziny, nie otwierać zaraz po ugotowaniu, odczekać jakieś pół godziny. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem i c. waniliowym, w pozostałych 2szlk. dobrze rozmieszać budyń, mąkę, jajko i żółtko, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Ułożyć jedną warstwę krakersów na to wyłożyć wystudzony ale nie całkiem zimny budyń (ponieważ budyń jest dość gęsty należy wykładać letni) przykryć następną warstwą krakersów. Na krakersy wyłożyć wystudzoną masę krówkową, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić dodając 2-3 łyżki cukru pudru, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić, dodać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na gotowy deser. Udekorować wiórkami czekoladowymi, prażonymi migdałami lud mielonymi orzechami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Daria

    Bardzo krakersowe i na pewno bardzo smaczne!
    Wygląda przesłodko :)
    dariawkuchni. blogspot. com

  • Bożena Janus

    Bo takie właśnie jest krakersowe , smaczne i słodziuchne :)
    Dziękuję Daria :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab