02
Lip
Deser na krakersach
30 min
Łatwe
2 komentarze
Desery
Na Słodko
Składniki
- 2 duże paczki krakersów (180g każda)
- 1l. mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko + 1żółtko
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- duży budyń waniliowy lub śmietankowy
- 0,5l śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl. wody
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Sposób Przygotowania
- Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą, przykryć i gotować około 2,5 godziny, nie otwierać zaraz po ugotowaniu, odczekać jakieś pół godziny. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem i c. waniliowym, w pozostałych 2szlk. dobrze rozmieszać budyń, mąkę, jajko i żółtko, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Ułożyć jedną warstwę krakersów na to wyłożyć wystudzony ale nie całkiem zimny budyń (ponieważ budyń jest dość gęsty należy wykładać letni) przykryć następną warstwą krakersów. Na krakersy wyłożyć wystudzoną masę krówkową, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić dodając 2-3 łyżki cukru pudru, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić, dodać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na gotowy deser. Udekorować wiórkami czekoladowymi, prażonymi migdałami lud mielonymi orzechami.
-
Daria
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab