22

Lut

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo smaczna drożdżowa babka z dodatkiem brzoskwiń i płatków migdałowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
  • 18 dkg masła
  • puszka brzoskwiń
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiać mąkę, zrobić małe wgłębienie, drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek, oprószyć mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, sól, aromat. Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku, przekroić na ćwiartki.
  3. Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi, brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 35 minut w temp. 180 *C. Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut. Przełożyć na talerz, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab