22
Lut
Drożdżowa babka z brzoskwiniami
Bardzo smaczna drożdżowa babka z dodatkiem brzoskwiń i płatków migdałowych.
Składniki
- 50 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
- 18 dkg masła
- puszka brzoskwiń
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Do miski przesiać mąkę, zrobić małe wgłębienie, drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek, oprószyć mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, sól, aromat. Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku, przekroić na ćwiartki.
- Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi, brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 35 minut w temp. 180 *C. Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut. Przełożyć na talerz, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab