12
Paź
Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Pulchne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, moja rodzina bardzo lubi takie ciasta ;)
Składniki
- 550 g mąki
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki roztopionego, wystudzonego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szkl. maslanki
- 1/3 szkl. letniego mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 700g śliwek węgierek
Polewa
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek cukru
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- W mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
- Do rozczynu wbić jajko, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, maślankę, wszystko dokładnie wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić ciasto w trakcie wyrabiania dolewać masło, wszystko razem dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć, wypestkować, jeszcze raz wypłukać na sicie, odstawić do obeschnięcia.
- POLEWA : masło, jajko, cukier utrzeć, dodać cynamon.
- Wyrośniętym ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24/35 cm, ułożyć śliwki skórka do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, jak tylko śliwki zaczną puszczać sok, ciasto ostrożnie wysunąć (nie wyciągać na zewnątrz) z piekarnika i drewnianą łyżką z długim trzonkiem rozsmarować polewę . Wstawić ponownie do piekarnika. Całkowity czas pieczenia ciasta około 40 minut.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab