12

Paź

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pulchne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, moja rodzina bardzo lubi takie ciasta ;)

ciasto-1

Składniki

  • 550 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. maslanki
  • 1/3 szkl. letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 700g śliwek węgierek

Polewa

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. W mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu wbić jajko, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, maślankę, wszystko dokładnie wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić ciasto w trakcie wyrabiania dolewać masło, wszystko razem dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  3. Śliwki umyć, wypestkować, jeszcze raz wypłukać na sicie, odstawić do obeschnięcia.
  4. POLEWA : masło, jajko, cukier utrzeć, dodać cynamon.
  5. Wyrośniętym ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24/35 cm, ułożyć śliwki skórka do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, jak tylko śliwki zaczną puszczać sok, ciasto ostrożnie wysunąć (nie wyciągać na zewnątrz) z piekarnika i drewnianą łyżką z długim trzonkiem rozsmarować polewę . Wstawić ponownie do piekarnika. Całkowity czas pieczenia ciasta około 40 minut.

ciasto-4 ciasto-3 ciasto-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab