06
Lis
Drożdżowe dynie
Bułeczki dyniowe świetnie sprawdza się na śniadanie do porannej kawy czy kakao lub kolację z kubkiem ciepłego mleka.
Składniki
- 3/4 szkl mleka
- 1/3 szkl cukru trzcinowego
- 1/3 szkl cukru kryształu
- 100g masła
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl musu z dyni
- 5 szkl mąki
- Jajko do smarowania bułeczek
- Do gorącego mleka dodać masło , cukier kryształ i trzcinowy , podgrzewać aż wszystko się rozpuści , dodać mus z dyni , sól , jajko dokładnie wymieszać
- Do drożdży dodać letnią wodę i 2 łyżeczki cukru , dokładnie wymieszać , postawić do spienienia
- Spienione drożdże dodać do wymieszanych wcześniej składników , dosypać mąkę wyrobić , jeśli ciasto jest klejące podczas wyrabiania należy dosypać mąki , odstawić do wyrośnięcia
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki , trzonkiem od drewnianej łyżki w środku bułeczek robić otworki , dookoła ponacinać , odstawić do wyrośnięcia
- Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w 175*C
- Zrobić ogonki np. z laski cynamonu jeśli ogonki chcemy jadalne możemy zrobić je z połówek orzechów włoskich lub migdałów
-
Renata
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab