06

Lis

Drożdżowe dynie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bułeczki dyniowe świetnie sprawdza się na śniadanie do porannej kawy czy kakao lub kolację z kubkiem ciepłego mleka.

dynk-1

Składniki

  • 3/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl cukru kryształu
  • 100g masła
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl musu z dyni
  • 5 szkl mąki
  • Jajko do smarowania bułeczek

  1. Do gorącego mleka dodać masło , cukier kryształ i trzcinowy , podgrzewać aż wszystko się rozpuści , dodać mus z dyni , sól , jajko dokładnie wymieszać
  2. Do drożdży dodać letnią wodę i 2 łyżeczki cukru , dokładnie wymieszać , postawić do spienienia
  3. Spienione drożdże dodać do wymieszanych wcześniej składników , dosypać mąkę wyrobić , jeśli ciasto jest klejące podczas wyrabiania należy dosypać mąki , odstawić do wyrośnięcia
  4. Z wyrośniętego ciasta formować kulki , trzonkiem od drewnianej łyżki w środku bułeczek robić otworki , dookoła ponacinać , odstawić do wyrośnięcia
  5. Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w 175*C
  6. Zrobić ogonki np. z laski cynamonu jeśli ogonki chcemy jadalne możemy zrobić je z połówek orzechów włoskich lub migdałów

dynk-3 dynk-2 dynk-4

  • Renata

    Kurde, dobre! Ja teraz krem z dyni robiłam ze strony kcalmar. Ale to musi być świetne! Może w końcu dzieci by zjadły!

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab