28

Mar

Drożdżowe maślane bułeczki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania z chrupiącą kruszonką na śniadanie lub kolacje ze szklanka mleka , kawy czy kakao smakują pysznie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 60 dkg mąk
  • 6 dkg drożdży
  • 4 całe jajka + 1 żółtko
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka

Kruszonka

  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg mąki
  • 3 dkg masła
  • jajko do posmarowania bułeczek

Sposób pzygotowania

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, wbić jaja, żółtko wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, zmiksować.
  3. Do zmiksowanych składników wsypać mąkę, wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
  4. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, uformować kulki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temp. 175 *C

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab