28
Mar
Drożdżowe maślane bułeczki
Puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania z chrupiącą kruszonką na śniadanie lub kolacje ze szklanka mleka , kawy czy kakao smakują pysznie :)
Składniki
- 60 dkg mąk
- 6 dkg drożdży
- 4 całe jajka + 1 żółtko
- 15 dkg cukru
- 15 dkg masła
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
Kruszonka
- 5 dkg cukru
- 5 dkg mąki
- 3 dkg masła
- jajko do posmarowania bułeczek
Sposób pzygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce.
- Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, wbić jaja, żółtko wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, zmiksować.
- Do zmiksowanych składników wsypać mąkę, wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
- Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, uformować kulki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temp. 175 *C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab