14

Lis

Drożdżowe muffiny

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Drożdżowe muffiny nadziewane sezonowymi owocami albo tak jak te kremem czekoladowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 2,5 szklanki maki
  • 15 dkg. masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • krem czekoladowy typu nutella lub sezonowe owoce + cukier puder

Sposób przygotowania

  1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier kryształ i cukier waniliowy, wsypać mąkę , wyrabiając wbić jajka, wyrabiać około 10 minut po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło, chwilę wyrabiać (około 15 minut). Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 12 równych części z każdej części zrobić placek, na każdy kłaść po łyżeczce kopiastej nutelli, lub po łyżeczce owoców posypując je łyżeczką cukru pudru, dokładnie skleić, układać w formie na muffiny sklejeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 175-180 *C około 20-25 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Michalina Golonka

    Wyglądają jak wypasione pączusie :)

    • Bożena Janus

      Faktycznie :) tylko troszkę mniej kaloryczne :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab