14
Lis
Drożdżowe muffiny
60 min
Łatwe
2 komentarze
Ciasta
Na Słodko
Drożdżowe muffiny nadziewane sezonowymi owocami albo tak jak te kremem czekoladowym.
Składniki
- 2,5 szklanki maki
- 15 dkg. masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dkg drożdży
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- krem czekoladowy typu nutella lub sezonowe owoce + cukier puder
Sposób przygotowania
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier kryształ i cukier waniliowy, wsypać mąkę , wyrabiając wbić jajka, wyrabiać około 10 minut po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło, chwilę wyrabiać (około 15 minut). Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 12 równych części z każdej części zrobić placek, na każdy kłaść po łyżeczce kopiastej nutelli, lub po łyżeczce owoców posypując je łyżeczką cukru pudru, dokładnie skleić, układać w formie na muffiny sklejeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 175-180 *C około 20-25 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
-
Michalina Golonka
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab