17
Maj
Drożdżowe rogaliki z wody
Krucho drożdżowe rogaliki nadziewane marmoladą lub nutellą.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 5 dkg drożdży
- 25 dkg margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo – marmolada lub nuitella
Sposób przygotowania
- Do śmietany dodać cukier waniliowy, drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić.
- Z mąki, cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę.
- Jajko i żółtka rozmieszać widelcem wlać do mąki, dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego, zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie, do czasu aż ciasto wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrobić, formować rogaliki, gotowe odstawić do wyrośnięcia.
- Piec na złoty kolor w temp. 170 * C (uważać żeby się nie spiekły)
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab