17

Maj

Drożdżowe rogaliki z wody

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Krucho drożdżowe rogaliki nadziewane marmoladą lub nutellą.

rogale-1

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 25 dkg margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo – marmolada lub nuitella

Sposób przygotowania

  1. Do śmietany dodać cukier waniliowy, drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Z mąki, cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę.
  3. Jajko i żółtka rozmieszać widelcem wlać do mąki, dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego, zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie, do czasu aż ciasto wyrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrobić, formować rogaliki, gotowe odstawić do wyrośnięcia.
  6. Piec na złoty kolor w temp. 170 * C (uważać żeby się nie spiekły)

rogale-2rogale-3rogale-4

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab