05
Lis
Drożdżowe roladki
Prosto , szybko , smacznie ;)
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 50g drożdży
- 250g margaryny
- 1/4 szkl śmietany kwaśnej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo – marmolada lub krem czekoladowy ,jajko
Sposób przygotowania
- Do śmietany dodać pokruszone drożdże , cukier , cukier waniliowy , sól , dokładnie wymieszać
- Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę , wlać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajka , wyrobić gładkie ciasto , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , wałkować prostokąty , smarować marmoladą lub innym nadzieniem , zwijać roladki , kroić na małe kawałki , układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia
- Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab