05

Lis

Drożdżowe roladki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Prosto , szybko , smacznie ;)

roladki-1

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 50g drożdży
  • 250g margaryny
  • 1/4 szkl śmietany kwaśnej
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo – marmolada lub krem czekoladowy ,jajko

Sposób przygotowania

  1. Do śmietany dodać pokruszone drożdże , cukier , cukier waniliowy , sól , dokładnie wymieszać
  2. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę , wlać rozpuszczone drożdże i roztrzepane jajka , wyrobić gładkie ciasto , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , wałkować prostokąty , smarować marmoladą lub innym nadzieniem , zwijać roladki , kroić na małe kawałki , układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia
  4. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem

roladki-2 roladki-4 roladki-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab