14

Sie

Drożdżowe roladki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybkie w wykonaniu pyszne drożdżowe roladki nadziewane czekoladą lub marmoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 25 dkg. margaryny
  • 1/4 szkl. mleka
  • 5 dkg. drożdży
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • marmolada albo czekolada (jako nadzienie)
  • roztrzepane jajko do posmarowania roladek

Sposób przygotowania

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce – z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i soli zrobić kruszonkę, dodać rozczyn, jajko + żółtka i śmietanę, ciasto wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5cm. Smarować marmoladą albo czekoladą, zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki, poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor, około 30 minut w temp. 175-180*C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab