14
Sie
Drożdżowe roladki
- 60min.
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciastka Na Słodko
Szybkie w wykonaniu pyszne drożdżowe roladki nadziewane czekoladą lub marmoladą.
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 25 dkg. margaryny
- 1/4 szkl. mleka
- 5 dkg. drożdży
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki soli
- marmolada albo czekolada (jako nadzienie)
- roztrzepane jajko do posmarowania roladek
Sposób przygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce – z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i soli zrobić kruszonkę, dodać rozczyn, jajko + żółtka i śmietanę, ciasto wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5cm. Smarować marmoladą albo czekoladą, zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki, poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor, około 30 minut w temp. 175-180*C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab