23

Kwi

Drożdżówka bez wyrabiania

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo prosta, szybka drożdżówka bez wyrabiania, super do porannej kawki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 10dkg. drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka

Kruszonka

  • 20dkg mąki
  • 10dkg masła
  • 10dkg cukru

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, jajka i żółtka roztrzepać i wlać na cukier, na jaja wlać olej na olej wlać ciepłe mleko na mleko wsypać mąkę. To wszystko odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto powinno zacząć rosnąć. Po 2 godzinach ciasto mieszamy albo ręką albo mikserem i dolewamy stopione, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się masła. Ciasto wykładamy do formy (na wierzch można dać różne owoce) i posypujemy kruszonką, można też zrobić bez owoców wtedy przed posypaniem kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem i poczekać aż trochę podrośnie, pieczemy około 40 minut w 165*C

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab