23
Kwi
Drożdżówka bez wyrabiania
- 60min.
- Bardzo Łatwe
- 0 Komentarzy
- Na Słodko
Bardzo prosta, szybka drożdżówka bez wyrabiania, super do porannej kawki.
Składniki
- 10dkg. drożdży
- 4 szklanki mąki
- szklanka cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 czubate łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
Kruszonka
- 20dkg mąki
- 10dkg masła
- 10dkg cukru
Sposób przygotowania
- Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, jajka i żółtka roztrzepać i wlać na cukier, na jaja wlać olej na olej wlać ciepłe mleko na mleko wsypać mąkę. To wszystko odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto powinno zacząć rosnąć. Po 2 godzinach ciasto mieszamy albo ręką albo mikserem i dolewamy stopione, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się masła. Ciasto wykładamy do formy (na wierzch można dać różne owoce) i posypujemy kruszonką, można też zrobić bez owoców wtedy przed posypaniem kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem i poczekać aż trochę podrośnie, pieczemy około 40 minut w 165*C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab