10
Kwi
Drożdżówki na parze – propozycja na obiad
- 90min.
- Średni
- 2 komentarze
- Bezmięsne Dania
Propozycja na jutrzejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia pampuchy na parze.
Składniki
- 1 kg. mąki
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 żółtka
- pół szklanki roztopionego masła
- marmolada
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i trochę mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, chwile wyrabiać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie robić bułeczki, można nadziewać marmoladą albo robić puste i podawać z sosem i mięsem.
- Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut, każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek. Zamiast gotowego naczynia można użyć garnka wypełnionego do połowy wodą, zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską wielkości garnka.
- Bułeczki na słodko czyli z marmoladą czy dżemem podajemy z sosem, pół szklanki mleka gotujemy z pół szklanki cukru do momentu aż zacznie gęstnieć.
-
Malgo
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab