10

Kwi

Drożdżówki na parze – propozycja na obiad

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Propozycja na jutrzejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia pampuchy na parze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kg. mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • pół szklanki roztopionego masła
  • marmolada

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i trochę mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, chwile wyrabiać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie robić bułeczki, można nadziewać marmoladą albo robić puste i podawać z sosem i mięsem.
  2. Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut, każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek. Zamiast gotowego naczynia można użyć garnka wypełnionego do połowy wodą, zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską wielkości garnka.
  3. Bułeczki na słodko czyli z marmoladą czy dżemem podajemy z sosem, pół szklanki mleka gotujemy z pół szklanki cukru do momentu aż zacznie gęstnieć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Malgo

    ale super , moja mama takie robila – pycha,teraz ja tez wyprobuje :)

  • Dzięki Małgo :)

    Ach te nasze mamuśki ;)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab