18

Wrz

Drożdżówki z budyniem i czekoladą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane czekoladą i domowym budyniem , który sprawia , że drożdżówki są mięciutkie, wilgotne i kremowe.

drozdzowki-1

Składniki

  • 750g mąki
  • 70g drożdży
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100g roztopionego wystudzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na budyń

  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

  • cukier puder
  • przegotowana , wystudzona woda
  • aromat pomarańczowy

Dodatkowo

  • 150g gorzkiej czekolady
  • jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania

  1. Letnie mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone drożdże , cukier , wanilię ,sól zmiksować , wbić jajka i żółtka , miksując wsypać mąkę , miksować aż mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią , do utartych dodać mąkę , mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować budyń , szczelnie przykryć , odstawić . Czekoladę pokroić na małe kawałki
  3. Wyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować bydyniem , sypać pokrojoną czekoladą , składać dłuższym bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokąty
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *C
  5. Składniki na lukier wymieszać, polać , bułeczki .

drozdzowki-2 drozdzowki-5 drozdzowki-4 drozdzowki-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab