18
Wrz
Drożdżówki z budyniem i czekoladą
Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane czekoladą i domowym budyniem , który sprawia , że drożdżówki są mięciutkie, wilgotne i kremowe.
Składniki
- 750g mąki
- 70g drożdży
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 szkl mleka
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100g roztopionego wystudzonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Na budyń
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
- cukier puder
- przegotowana , wystudzona woda
- aromat pomarańczowy
Dodatkowo
- 150g gorzkiej czekolady
- jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
- Letnie mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone drożdże , cukier , wanilię ,sól zmiksować , wbić jajka i żółtka , miksując wsypać mąkę , miksować aż mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią , do utartych dodać mąkę , mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować budyń , szczelnie przykryć , odstawić . Czekoladę pokroić na małe kawałki
- Wyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować bydyniem , sypać pokrojoną czekoladą , składać dłuższym bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokąty
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *C
- Składniki na lukier wymieszać, polać , bułeczki .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab